Wat u moet weten bij het kopen van brandblussers
Vervangt u bestaande brandblussers dan is het eenvoudig om de juiste brandblusser te kiezen, zolang u er maar zeker van bent dat er qua brandgevaar niets is veranderd sinds het laatste bezoek van een servicemonteur. Zorg ervoor dat u brandblussers aanschaft met hetzelfde type blusmiddel (poeder, schuim, CO2, watermist, enz.). Komen de classificaties van de nieuwe blussers minimaal overeenkomt met de classificatie van de bestaande brandblussers? De fysieke grootte van de blussers doet er niet toe, zolang er maar aan de verplichtingen worden voldaan. Als u de aankoop brandblussers voor nieuwbouw, raden wij een inventarisatie bezoek aan. We sturen een van onze servicemonteurs voor brandblussers om een onderzoek uit te voeren en om de soorten en locaties van de vereiste brandblussers vast te stellen. Dit onderzoek voeren we uit volgens de NEN 4001.
Hoeveel brandblussers heb ik nodig?
Als er geen sprake is van een verhoogd brandrisico, dan is in de regel één brandblusser (6 liter schuimblusser,
6 kg poederblusser of 5 kg CO2) per 200 m2 voldoende met een minimum van twee per verdiepingen, zo volgt uit de richtlijn NEN 4001. De maximale loopafstand tot een brandblusser is dan 20 meter.
Projectering van draagbare en verrijdbare blustoestellen
NEN 4001+C1:2008 nl: Een gebouw dient in verschillende zones te worden verdeeld, op basis van brandrisico en soort gebruik.
Vervolgens bepaalt de oppervlakte van de zone het aantal blussers dat minimaal dient te worden geplaatst.
De locaties van blusmiddelen worden duidelijk gemarkeerd door rood en witte pictogrammen
Aanvullende brandblussers
Naast de basis brandbeveiliging dienen ook aanvullende brandblussers worden geplaatst bij ruimtes met bijzondere en gevaarlijke risico’s zoals elektra verdeelkasten, serverruimtes, keukens, cv-ruimtes, chemieopslag, enz. Hiervoor kunnen ook kleinere brandblusapparaten met een inhoud van 2 kg koolzuursneeuw (CO2) worden gebruikt.
Copyright © 2025 - RH Brandbeveiliging - Rechten voorbehouden